ANALYSE – Wie de beurs de afgelopen tijd een beetje heeft gevolgd, heeft ongetwijfeld gemerkt dat regionale verschillen tussen aandelenmarkten stevig zijn toegenomen. Tot en met mei dit jaar waren de verschillen in euro’s zo goed als nihil (zie onderstaande grafiek 1). Maar sindsdien lopen de resultaten uit elkaar.

In deze bijdrage ga ik daar verder op in. Door de toenemende (geo)politieke spanningen in onder andere Italië, het VK, Duitsland en de gevolgen van een eventuele handelsoorlog met de Verenigde Staten, is het enthousiasme van aandelenbeleggers aardig afgenomen. Dat zien we vooral in Azië. Europa blijft wat neutraal.

De winnaar is de VS.

De zwarte stippellijn in onderstaande grafiek is de MSCI wereldindex. Dit is een gemiddelde van wat alle beursindices op de wereld presteren.

(klik voor uitvergroting)

aandelen; beleggen, vs

Reuters/Datastream

VS is al geruime tijd de winnaar

In eerdere blogs wees ik al op toenemende verschillen. Maar dat biedt dus ook veel kansen voor beleggers.

Simpel gezegd: regio’s lopen uiteen en ook bedrijfssectoren en individuele aandelen laten duidelijke winnaars en verliezers zien.

Het loont om te spreiden of om bepaalde zaken zelfs te mijden. Kijkend naar de VS zijn Amerikaanse aandelen de laatste 10 jaar de grote winnaar. Mede geholpen door een flink valutavoordeel ten opzichte van de euro en de enorm sterke prestaties van technologiegerelateerde aandelen (zie onderstaande grafiek 2).

Ik heb dit keer in het groen de MSCI World Technology index in euro’s erbij gezet. Dit om duidelijk te laten zien dat als je deze sector niet had overwogen, de beleggingsresultaten behoorlijk konden achterblijven.

(klik voor uitvergroting)

Reuters/Datastream

Economie VS goed op stoom

Bovenstaande grafiek laat de flinke verschillen zien tussen regio’s. Die zijn er ook op het niveau van sectoren en individuele aandelen in regio’s. Maar daarover een andere keer meer.

Mijn insteek dat je er als belegger goed aan doet de trend te volgen, totdat het tegendeel wordt bewezen. Ik verwacht ook dat de VS het relatief beter blijft doen. De voorkeur voor de VS boven Europa is fundamenteel ingegeven door de verwachting dat de Amerikaanse markten minder cyclisch zijn dan de Europese markten.

De handelsspanningen tussen de VS en handelspartners houden naar verwachting aan in de maanden vóór de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van november. Die spanningen spitsen zich nu toe op de autosector en andere onderdelen van de industrie. Deze bedrijfssegmenten voeren bijvoorbeeld de boventoon in de Duitse DAX-index.

Ondertussen blijft de economische groei in de VS krachtig. Daarnaast zijn in de meeste sectoren de Amerikaanse aandelen aantrekkelijker gewaardeerd dan hun Europese tegenhangers. Dit is het gevolg van een sterkere omzet- en winstgroei. De onderstaande technische argumentatie ondersteunt de fundamentele argumentatie.

Reuters/Datastream

De bovenstaande driejaarsgrafiek geeft het verschil aan tussen de MSCI Europa en de MSCI VS in euro’s aan. Hierbij laat ik de opkomende markten buiten beschouwing. In deze grafiek is er duidelijk sprake van een stijgende trend in de VS en een neutraal beeld in Europa. In het onderste deel van de grafiek (ratio) zie je het relatieve verschil tussen deze twee indices. Ook deze geeft al geruime tijd aan dat Amerika qua algemene indices de belegger aanzienlijk beter beloont dan Europa.

Ik moet wel aangeven dat gedurende 2017 de trend haperde als gevolg van de sterk dalende dollar. Maar per saldo is de trend van de VS versus Europa al geruime tijd positief. En dan is mijn motto: volg de trend zolang het tegendeel wordt bewezen. Dat betekent dat je waarschijnlijk de toppen en of bodems mist, maar meeprofiteert van het grootste gedeelte van de koersbewegingen.

Kortom, blijf vooralsnog de VS overwegen ten opzichte van de andere regio’s. Hierbij gaat het vooral om de relatieve verschillen. Dat wil zeggen dat ik verwacht dat je op dit moment in de VS meer verdient of minder verliest dan in de andere regio’s.

Zolang de veel gevolgde S&P 500-index boven de 2600 punten blijft noteren is het in absolute zin ook code groen. Ik verwacht dat deze index ook in absolute zin gaat stijgen. Een slotkoers onder het genoemde niveau betekent vanuit de technische analyse code oranje en wordt het tijd voor een nieuwe analyse.

Michael Nabarro is beleggingsspecialist bij ABN Amro MeesPierson Private Banking. Michael’s financiëlecarrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.